Student: Barbara Arianne Lecter
Kolej:---
Školní rok: léto 2018
Typ zkoušky:KOZA

Domácí kouzleníZadané téma: Domácí kouzla v kuchyni
Konzultant: Tydynka Flyová
Posudek: Zdravím, kolegyně!

Tvoje práce předčila všechna má očekávání - je to neuvěřitelné, co všechno skřítci znají a vaří pro hrad! Osobně se mi tento koncept práce moc líbil, příjemně to čtení oživilo, stejně jako recepty na ukradnutých pergamenech! :D

Jsem ráda, že jsi to vzala z obou úhlů, ukázala jsi, že to znáš jak z mudlovské roviny, tak i z té kouzelnické! Co se učíme už od první hodiny na DK je to, že člověk musí znát, jak to funguje, aby mohl takové kouzlo provést. S tím určitě ty problém nemáš! :)

Recepty jsou pestré, nejvíce mě zaujal ten zapečený chřest a sladké tečky na závěr - je to kupodivu, jak jsou si recepty podobné!

Písemnou část hodnotím samozřejmě známkou Vynikající. U ústní části by mě zajímalo, co je to za kouzlo, které donutí rozinky tancovat (!), a pak také zda bys přeci jen nezapátrala a nepředstavila nám nějaké kouzlo, které dokáže pokrm na talíři pěkně naaranžovat. :)

Nádherná práce!!!

Tydynka Flyová
Hodnocení: Vynikající
Hodnocení propugnatio: Vynikající
Hodnocení cogito: Vynikající


Vypracování

Vážený čtenáři!
Přestože se ti možná následující zkouška bude zdát oproti zkouškovým normám krátká, nezapomínej, že obsahuje velké množství obrazových materiálů, jejichž příprava a konzumace zabrala podstatnou část času. Jestliže nevěříš svým očím, uvěř svým chuťovým buňkám a "kouzla v kuchyni" vyzkoušej!
Příjemné počtení a dobrou chuť!

Domácí kouzla v kuchyni

Část nultá: Tajemství kuchyně

Velmi široké téma, které jsem dostala jako zadání své zkoušky, jsem se rozhodla sepsat kde jinde, než v kuchyni. Tam mi s kouzly mohli pomoci ti nejpověřenější – Domácí skřítci.

Mně dobře známá cesta vedla do sklepení, kde jsem se po chvilce otálení ocitla u stěny s obrazy. Už to byla hezká řádka let, co jsem poprvé držela v ruce onen Umaštěný pergamen, který se jen tak válel mezi knihami v knihovně a který prozrazoval cestu tam, kde se připravovaly ty nejlahodnější pokrmy.

Jakmile jsem prolezla otvorem ve stěně, hned se kolem mě sesypala hromada skřítků, kteří mi nabízeli všechno možné, naneštěstí zdravé, ovoce. Neodolala jsem a slupla jsem malinu. Poté jsem si ulovila skřítka, který s prázdným tácem pokukoval kolem, a začala jsem ho zpovídat…

  
 

Část první: Jak to, že to funguje?!

V kuchyni je velké množství domácích spotřebičů. Je jedno, jak velká kuchyně je, jestli je polní, jestli je součástí jiného pokoje, nebo jestli je to jen kuchyňská linka kdesi v chodbě či obývacím pokoji, ale vždy se tam vyskytuje aspoň jeden spotřebič, který funguje na zvláštní bázi.

Nedalo mi to a skřítka jsem se na tohle všechno začala vyptávat. Některé věci mě překvapily!

  1. Myčka na nádobí, aneb mudlové jsou divní

Zatímco kouzelníkům stačí mávnout hůlkou a nádobí se samo umyje, mudlové používají takovou zvláštní krabičku. Někde jsem už o micce slyšela, ale tohle je myčka. Vůbec to nefunguje tak, že by byla kočka schovaná v krabici (to kočky často bývají, takže by to nebylo nic divného) a olizovala talíře a skleničky. Jakési mudlovské udělátko tam vhání vodu a nádobí oplachuje. Nejsem si jistá, zda je to lepší, než jsou kouzla, ale evidentně to funguje.

  1. Sporák nejen plynový

Velmi zajímavou krabičkou je mudlovský sporák nebo trouba. Princip je takový, že se na ohni nebo v teple vaří či pečou pokrmy. Při prvotním setkání s touto obludou jsem hledala schránku na ohňové kraby, draky, nebo další tepelně výhodná zvířata, ale byla jsem poučena, že v tom nejsou kouzla a zase další technické tentononcy. Ve školní kuchyni skřítci používají samozřejmě kotlíky a oheň, někdy si pomohou kouzly. Nikdy by se však nesnížili k použit mudlovských udělátek, neboť vyžadují většinou mudlovskou elektřinu (to jsou takoví malí mužíčci probíhající dráty a ti nosí energii právě k těmto spotřebičům, které z ní vytvářejí čistotu, teplo či světlo), která na hrad ze zřejmých důvodů není zavedena.

  1. Mikrovlnná trouba není žádný trouba

Pod pojmem trouba si můžeme představit kde koho, ale mikrovlnou troubu jsem si vždy představovala jako krabičku, kterou pohání škrkna v kolečku a proto se uvnitř hýbe talíř, na kterém se vlivem škrknění ohřívá jídlo. Samá voda. Toto kouzlo má na svědomí rovněž elektřina (viz bod 2.).

Stejně bychom mohli pokračovat i dál, kdyby mi skřítci nezačali servírovat nejrůznější dobroty a pokrmy. Některé lahodily jen žaludku, jiné lahodily i oku. Rozhodla jsem se tyto pokrmy zaznamenat a vyzpovídat skřítky, jak se který pokrm připravuje. Představuji malou kuchařku jednoduchých jídel pro začátečníky i středně pokročilé.

 

Část druhá: Upečeme KOZU!

 skřítek

Je až s podivem, jak se tihle úslužní kuchaříčci umí postarat o kouzelníka i jeho žaludek. Bez nich bychom asi byli ztracení, protože skřítci jsou vlastně takovým základem celého domácího kouzlení. Bez nich bychom chodili špinaví, za postelí by nám hnily zbytky svačiny (pokud by nám ji vůbec někdo udělal) a ke snídani bychom si nemohli pochutnat na tolika rozmanitých druzích jídel.

Já měla to štěstí, že mi byly nabídnuty níže uvedené pokrmy a k nim i recepty, jak je nejsnadněji udělat bez kouzel. Protože vaření samo o sobě je jedno velké kouzlo.

Velmi mě nadchla vajíčková pomazánka, kterou jsem dostala jako předkrm. Fascinovaně jsme hleděla na recept a ptala se, prč se přidává brambora. Bylo mi řečeno, že chuť je pak několikanásobně lepší. Dokonce o tolik lepší, že ani kouzla nedokáží pomazánku správně dochutit. Neodolala jsem a snědla jsem celou porci!

Do oka mi dále padl rajčatový salát, který tam právě skřítci připravovali. 

Bylo zajímavé pozorovat, jak se pod jejich kouzly veškerá zelenina sama krájí. Skřítčí kouzla jsou jiná, než ta naše. Kouzelník by na krájení použil kouzlo *Cuticus* [kutikus], dokonce jsme se setkala i s použitím kouzla *Sectusempra*, ale nedoporučuji. Ovoce je pak rozmačkané a vypadá nevábně, stejně jako případná zelenina. Nehledě na to, že se tímto kouzlem rozhodně nechcete pořezat vy sami! 
Vzhledem ke své alergii na rajčata jsem pouze ochutnala, ale musím říci, že i salát byl znamenitý.

 

 

Zlatým hřebem výzvědné mise ale byl zapečený chřest. Neumím si představit, že bych ho vařila pro celou školu. Neodolala bych, snědla bych a pukla bych. Skřítek mě ale ujistil, že to se ještě žádnému hogwartskému skřítkovi nestalo a rozptýlil tím mé obavy. Je ale možné, že skřítci prasknout nemůžou...

Když se mě skřítek zeptal, zda si nedám polévku, věděla jsem, že tohle bude jedna z těch věcí, co oku nelahodí, ale budou chutné. S díky jsem odmítla, že si dám nahoře v jídelně k večeři. Nevím, nakolik mi to uvěřil, ale uši měl schlíplé ještě hodně dlouho.

Poslední pokrm, který jsem viděla, bylo ryze studentské jídlo. Šlo o těstoviny, což zvládne úplně každý a bez kouzel. Dále přikládám už jen dva recepty, ke kterým skřítci odmítli dát přesní míry a váhy, aby se nemohla opakovat jedinečnost sladkých teček na závěr. A musím se sem vrátit - je podezřelé, že dvě odlišné věci mají téměř totožný recept!

  

Část třetí a zároveň poslední: A co ta kouzla?!

Jak bylo zmíněno v předchozích kapitolách, kouzla v kuchyni jsou pouze pomocná. Jídlo se dá vykouzlit i bez nutnosti mávat hůlkou jak o život. Můžete si kouzly práci ulehčit, můžete rychle přivést vodu k varu, můžete donutit škrabku, aby sama loupala brambory, můžete nechat zeleninku na salát nakrájet, ale to pravé kouzlo tkví v ochucování, ochutnávání a finálním chuťovém "doteku".

I tak můžeme ale zařadit některá kouzla vhodná do kuchyně. Obecně se tato kouzla dělí na dvě skupiny.
Velmi důležité kouzlo je na úklid, jelikož příprava pokrmů na špinavé ploše špinavou hůlkou může způsobit například žaludeční vředy, nevolnost či průjem a rozhodně ne dobrý pocit z plného břicha.


a) Úklidová kouzla

Mezi klasiky úklidu patří z latiny přebrané kouzlo *Evanesco*, které nechává nepořádek prostě zmizet. Zda s ním ovšem zmizí i bakterie, které se těší na to, až se pustí do vašeho pokrmu, není lehké odhadnout!

Dalším použitelným kouzlem je kouzlo *Pulírexo*. Toto kouzlo zvládá uklidit nejen klec vašeho mazlíčka a vymydlit pusu vulgárnímu spolužákovi, ale spolehlivě vás zbaví i dalších kuchyňských nánosů.

b) Práci usnadňující kouzla

 
Další užitečná kouzla jsou kouzla krájecí, sekací, řezací, o těch jsme se zmínili v kapitole druhé (viz rajčatový salát), ale nezmínili jsme se o kouzlech, která jsou důležitá proto, aby jídlo na talíři dobře vypadalo. Jsou to tak zvaná kouzla dekorační. Bez kouzla *Decorus* slavní kouzelníci nevystrčí z kuchyně ani příbor, natož talíř  jídlem.

Skřítci mají svá vlastní kouzla, která jídlo ukládají na talíř už nazdobené a naaranžované. naneštěstí nechali k práci přičichnout i mně a proto některá jídla za poslední měsíc nevypadala tak dobře, jak by měla. Naštěstí se dá všechno zapomenout při sklence dobrého šumivého (naprosto nealkoholického a nezávadného) nápoje, ve kterém tancují rozinky. Stačí je jen malinko přinutit žertovným zaklínadlem a pak se na ně můžeme jen dlouze dívat a obdivovat, jak si tu svou úlohu ve sklence užívají.

Zkouška je úspěšně za námi! Je čas si přiťuknout a oslavit to! 
Doufám, že vás čtení neunudilo, že vám pokrmy nepřevrátily žaludek vzhůru nohama a že jste zjistili, že domácí kouzla v kuchyni jsou hlavně o trpělivosti, snaze a osobním přístupu. Ono ne každý kouzelník je dobrý kuchař, ale každý byť jen trochu dobrý kuchař je velký kouzelník!

 

Zdroje obrázků a videí:
Hogwarts.cz
Vlastní fotografie a videa
Poctivě ukradený balíček pergamenů z knihovny